Któż nie lubi naleśników? Z dżemem, kremem czekoladowym, serem, bitą śmietaną,
z jagodami, bananem, jabłkami, brzoskwiniami, z cukrem, z lodami, pancakesy ..... . Naleśników jest tyle ile na nie pomysłów. Są również i naleśniki wytrawne, które stały się popularniejsze dzięki naleśnikarniom, jakie można spotkać niemal w każdym większym mieście. Naleśniki, podobnie jak
i pierogi, są na tyle popularne i mają tak wielu miłośników, że nie ma problemów z zapełnieniem dobrej naleśnikarni.

W Łodzi taką jest np. Manekin, miejsce powszechnie znane
i lubiane, do którego jako nienajedzeni na pewno kiedyś zajdziemy. Nieopodal jest też Pozytywka, która na blogu już gościła. Od kilku miesięcy do rodziny naleśnikarni dołączyła mieszcząca się w Manufakturze – Suzette. Pomysł na Suzette wziął się z Francji, dokładniej z paryskich knajpek z tym specjałem. W karcie naleśników jest sporo, są zarówno te na słodko, jak i wytrawne. My skupiliśmy się na tych drugich – galettes (ciasto robione jest z mąki gryczanej). Nasze zamówienie:
z jagodami, bananem, jabłkami, brzoskwiniami, z cukrem, z lodami, pancakesy ..... . Naleśników jest tyle ile na nie pomysłów. Są również i naleśniki wytrawne, które stały się popularniejsze dzięki naleśnikarniom, jakie można spotkać niemal w każdym większym mieście. Naleśniki, podobnie jak
i pierogi, są na tyle popularne i mają tak wielu miłośników, że nie ma problemów z zapełnieniem dobrej naleśnikarni.
W Łodzi taką jest np. Manekin, miejsce powszechnie znane
i lubiane, do którego jako nienajedzeni na pewno kiedyś zajdziemy. Nieopodal jest też Pozytywka, która na blogu już gościła. Od kilku miesięcy do rodziny naleśnikarni dołączyła mieszcząca się w Manufakturze – Suzette. Pomysł na Suzette wziął się z Francji, dokładniej z paryskich knajpek z tym specjałem. W karcie naleśników jest sporo, są zarówno te na słodko, jak i wytrawne. My skupiliśmy się na tych drugich – galettes (ciasto robione jest z mąki gryczanej). Nasze zamówienie:
- Naleśnik z sosem śmietanowo – kurkowym / 18.70
- Naleśnik z wątróbką drobiową i sosem wiśniowym / 14.20
- Zupa serowa z grzanką ziołowo – czosnkową / 6.90
- Herbata smakowa / 5.90
Najlepsza sytuacja na talerzu to taka,
kiedy nie trzeba już nic samemu doprawiać. Chyba że są to
potrawy, które z natury wymagają osobistego wykończenia, wedle swoich
preferencji (np. tatar). Zarówno nadzienie z wątróbki, jak i sos
śmietanowo – kurkowy były bardzo wyraziste, co zatrzymało nas
przy naleśnikach z Suzette od początku do końca.
Wątróbka ciągle jest dla niektórych
dość kontrowersyjnym daniem. Kiedyś straszono nią dzieci, zaś
dzisiaj wprowadza do coraz to nowych dań (wspominałem o pizzy z wątróbką, prawda?). Mnie połączenie
naleśnika z delikatnym smakiem wątróbki urzekło. Dodając do tego
jeszcze sos wiśniowy, czyli coś z zupełnie innego bieguna
smakowego, powstało naprawdę ciekawe połączenie. Do wszystkich
niemogących się przekonać, oraz do zwykłych wątróbkowych
ignorantów – spróbujcie wątróbki!:). Niekoniecznie nawet w tym
naleśniku, ważne aby była podana w jakimś ciekawym daniu. Może Was
urzeknie?
Naleśnik A, jak zgodnie razem
stwierdziliśmy, był jeszcze lepszy. Przede wszystkim z uwagi na
wspomniany wyrazisty smak i tradycyjne połączenie śmietany i
aromatycznych kurek w sosie, który raczej nie miał prawa zawieść.
Każdy naleśnik miał być konsumowany przez nas mniej więcej po
połowie, ale wyszło tak, że A. zjadła więcej tego z grzybkami
zaś ja tego z wątróbką. I nikt nie narzekał ;).
Jeśli chodzi o same naleśniki
(ciasto), to nie wyróżniały się one specjalnie. Ich barwa była
intrygująca, smak już niekoniecznie. Mówiąc w skrócie – nie
przeszkadzały w jedzeniu, będąc dodatkiem do sosów i nadzienia.
W Suzette spróbowaliśmy również
zupy serowej, podanej z dwiema niewielkimi grzankami ziołowo –
czosnkowymi. Zupa smaczna, gęsta, aczkolwiek nie potrafiłbym jej
chyba zjeść w całości. Po kilkunastu łyżkach może wydawać się
już nieco za ciężka.
Podsumowując – Suzette to ciekawe
miejsce na naleśnikowej mapie Łodzi, z naleśnikami
o ciekawych kompozycjach. Fajna alternatywa dla obfitych dań mięsnych czy fast foodów.
o ciekawych kompozycjach. Fajna alternatywa dla obfitych dań mięsnych czy fast foodów.
Smacznego!
A i Jul (nienajedzeni)
------------------
SUZETTE
ul. Ogrodowa 19A
ŁÓDŹ, POLSKA
------------------
Manekina znam z Torunia - dla mnie to najlepsze naleśniki :) nie wiem jak te łódzkie - ale zdecydowanie polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda:) Do łódzkiego Manekina chodziłem w przeszłości nie raz i za każdym razem bardzo mi smakowało:) Zresztą, pełen lokal - ilekroć tam byłem - mówi sam za siebie. Na pewno napiszemy o Manekinie na blogu:)
UsuńByłam w Manekinie nie dalej niż miesiąc temu, urzekło mnie to miejsce, aa już samo towarzystwo pieknej manekinki majstersztyk :))) Jedzenie wyśmienite, sosy - niebo w gębie. Na pewno tam wróce ! To co prezentujecie tutaj jest rownie zachęcające, ale obawiam sie ze nie ma manekinów.. hehe :)
OdpowiedzUsuńManekin to naszym zdaniem najlepszy łódzki lokal z naleśnikami, miejsce powszechnie lubiane i niezwykle popularne. Niemniej, polecamy wizytę w Suzette! To jednak nieco inne naleśniki i naprawdę warto ich spróbować:)
Usuń